Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Nieuwpoort Verbeeldt > Werking

Werking

NIEUWPOORT verbeeldt’ telt op dit moment zeven vrijwilligers die oud beeldmateriaal opsporen, digitaliseren en beschrijven. 

We verzamelen zowel foto’s van bijzondere gebeurtenissen (stoeten, processies, huldigingen, openingen, feesten, de wereldoorlogen …) als van het alledaagse leven (de bakker, de slager, de kruidenier, de verenigingen, klasfoto’s,...).

Heeft u nog oude foto's liggen? Wenst u meer informatie over onze werking? Kunt u ons helpen bij het beschrijven van foto's?
Neem contact met ons op via nieuwpoortverbeeldt@gmail.com, op T 058 79 50 00 of kom eens langs in de Valkestraat 18 (bureau dienst cultuur).

Vrijwilligers Nieuwpoort Verbeeldt

Er is een vrijwilliger in elk van de deelgemeenten:

Joseph Dumon: Kokstraat 32 0101 Nieuwpoort - T058 24 39 00
Chris Dumon: Albert I Laan 115 Nieuwpoort - T 058 23 53 11
Chantal Bekaert: Dudenhofenlaan 200/20 Nieuwpoort - T 0476 42 85 83
Marc Delanghe: Leistraat 18 Ramskapelle - T 058 23 96 63
Marie-Chantal Loones: St-Andréstraat 28 Oostduinkerke (St-Joris) - T 058 51 98 08
Marie-Christine Vandevelde: Boesbeeklaan 10 9051 Gent (voor St-Joris) - 09 33 00 938
Ronny Declerck:  Dudenhofenlaan 5 8620 Nieuwpoort - ronnydeclerck@telenet.be

 

Stap voor Stap

Stap 1


Schatten kan je overal terugvinden: verborgen in koekendozen, in kasten of op zolder. Heb je zelf nog kiekjes uit de oude doos? Snuister in je eigen fotoalbum op zoek naar foto's, affiches, prentbriefkaarten van minstens 25 jaar geleden. Wie weet heb je er mooie herinneringen aan of kan je er leuke anekdotes bij vertellen...

Stap 2


Wil je graag jouw kennis en herinneringen bewaren voor de toekomst? Vertel je verhaal aan één van onze vrijwilligers. Hij of zij komt op bezoek, bekijkt samen met jou je collectie oude foto's en noteert je verhaal. De vrijwilliger neemt jouw foto's tijdelijk mee naar huis of neemt ter plekke een digitale kopie.

Stap 3De vrijwilliger van 'WESTHOEK verbeeldt' neemt een digitale kopie van de geselecteerde beelden met behulp van een scanner en computer. Jouw foto en verhaal worden gekoppeld in een online databank. Ook praktische informatie zoals afmetingen, fotograaf, jaartal,... wordt genoteerd. De selectie van de beelden gebeurt op basis van afgesproken criteria.

Stap 4Alle beelden en verhalen worden verzameld op de website en zo groeit deze regionale schatkamer over de geschiedenis van de dorpen, steden en inwoners van de Westhoek elke dag een beetje meer. Iedereen kan online meegenieten. Uiteraard behandelen we jouw adres en andere privégegevens vertrouwelijk. Die worden dan ook niet online getoond.

Stap 5Niet alleen op de website kan je snuisteren in de vele foto's van en uit de streek. Ook in eigen stad organiseren de vrijwilligers soms een tentoonstelling, erfgoedwandeling of presentatie op groot scherm. Ze willen enerzijds mensen laten genieten van de prachtige beelden, maar anderzijds willen ze ook bijkomende informatie over de foto's verzamelen.

 


Dienst Cultuur

Valkestraat 18, 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
tel. 058 79 50 00

Elke werkdag telefonisch
bereikbaar in de voormiddag 
8 u. - 12 u.

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City