Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Bouwen, verbouwen en verhuizen > Geklasseerde Monumenten > Enkele Gebouwen

Enkele Gebouwen

Bij M.B. dd. 16 augustus 2005 werden enkele gebouwen als monument beschermd. Hierbij vindt u het ministerieel besluit:

M.B. 16 augustus 2005 (PDF, 570 kB)

Beschermde gebouwen

PASTORIE Hendrik Geeraertplein 2

De pastorie, gelegen Hendrik Geeraertplein 2 Nieuwpoort stad, wordt beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en sociaal-culturele waarde

De wederopgebouwde pastorie, daterend van 1922, kan omschreven worden als een geslaagd ontwerp van de architect Jozef Viérin.

Samen met architect Henri Carbon kregen ze in 1906 de opdracht van de heer burgemeester W. Deroo om een voorstel uit te werken voor de aanleg en de verfraaiing van de omgeving van de markt en de Onze Lieve Vrouwekerk. Dit ontwerp was richtinggevend voor de wederopbouw van de stad Nieuwpoort.

Plan Pastorie (PDF, 309 kB)

BURGERHUIZEN Onze Lieve Vrouwstraat 5, 7 en 9

Burgerhuis Onze Lieve Vrouwstraat 5

Het burgerhuis Onze Lieve Vrouwstraat 5 Nieuwpoort stad wordt beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en sociaal-culturele waarde.

Dit burgerhuis, daterend van 1921, betreft een kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur welke wordt gekenmerkt door een verzorgde eclectische vormgeving. De geslaagde realisatie met beeldbepalende ligging tegenover het kerkportaal is een ontwerp van de Brusselse architect A. Golenvaux, die verschillende realisatie op zijn naam heeft in het kader van de wederopbouw van Nieuwpoort.

Burgerhuis Onze Lieve Vrouwstraat 7

Het burgerhuis Onze Lieve Vrouwstraat 7 Nieuwpoort stad wordt beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde.

De woning werd gereconstrueerd in 1922 aan de hand van het ontwerp van 1913 en is ook een getuige van het vooroorlogse bouwproject van 1906 (zoals beschreven bij de pastorie). Dit burgerhuis met beeldbepalende ligging tegenover het kerkportaal vertoont een verzorgde trationele vormgeving.

Burgerhuis Onze Lieve Vrouwstraat 9

Het burgerhuis Onze Lieve Vrouwstraat 9 Nieuwpoort stad wordt beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde.

Dit burgerhuis is een vrij zeldzaam voorbeeld van cottage-architectuur in de Nieuwpoortse binnenstad. In tegenstelling met de neotratitionele karakter van de architectuur in Nieuwpoort sluit deze woning qua architecturale vormgeving aan bij de vakantie architectuur.

Plan Burgerhuizen (PDF, 338 kB)

HERENHUIS Onze Lieve Vrouwstraat 17

Het herenhuis met voortuin en lage tuinmuur gelegen Onze Lieve Vrouwstraat 17 Nieuwpoort stad wordt beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en sociaal-culturele waarde.

Deze woning, gereconstrueerd in 1923 en geïnspireerd op het ontwerp van 1909 is tevens een getuigenis van de verfraaiingsidee van 1906. Dit burgerhuis meet beeldbepalende ligging op de hoek van de Willem De Roolaan vertoont een verzorgde ecletische wederopbouwarchitectuur.

Plan Herenhuis (PDF, 338 kB)

DUYNENHUYS Oostendestraat 13-15

Het Duynenhuys gelegen Oostendestraat 13-15 Nieuwpoort stad wordt beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde.

Het 'Duynenhuys' is historisch belangrijk als zijnde het voormalige refugium van Ter Duinenabdij van Koksijde. Dit historisch belangrijk pand was onder meer de verblijfplaats van Albrecht en Isabella tijdens het beleg van Oostende (1601 - 1604).

Het pand is een verzorgde wederopbouwarchitectuur met een voorgevel, die qua algemene opstand, aflijning en plastische uitwerking van dakvenster verwijst naar het vooroorlogse uitzicht uit 17de eeuw.

Het gebouw is ook bekend door het VTM programma 'Mijn Restaurant', namelijk in 2010 werd het restaurant 'La Muse' ondergebracht in het Beschermd monument.

Plan Duynenhuys (PDF, 293 kB)

VILLA HURLEBISE Albert I Laan 110 - Lombardsijdestraat 16

De 'Villa Hurlebise' gelegen Albert I Laan 110 - Lombardsijdestraat 16 Nieuwpoort bad wordt beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde.

De 'Villa Hurebise' is samen met de reeds beschermde 'Villa Crombez' en de 'White Residence' een unieke getuige van het elitair toerisme in Nieuwpoort. De vooroorlogse villa werd wederopgebouwd tijdens het interbellum en past volledig in deze aristocratische sfeer. 

Plan Villa Hurlebise (PDF, 324 kB)

Dienst Omgeving

Diensthoofd:
Kelly Maene, omgevingsambtenaar
Openingsuren:
Elke werkdag van 8 u. - 12 u.
Tel:
058 22 44 53 (alleen van 8 u. tot 12 u.telefonisch bereikbaar)
E-mail:
stedenbouw@nieuwpoort.be
Adres:
Willem De Roolaan 90
8620 Nieuwpoort