Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Bouwen, verbouwen en verhuizen > Geklasseerde Monumenten > Gedesaffecteerde Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Gedesaffecteerde Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

De gedesaffecteerde spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide werd bij M.B. dd. 10 juni 1999 geklasseerd als monument omwille van de historische en socio-culturele waarde.

De historische en socio-culturele waarde worden als volgt omschreven:

  • als zijnde van belang voor de internationale en politieke geschiedenis, welke in 1914 resulteerde in het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog;
  • als zijnde van belang voor de militaire geschiedenis. Het betreft het sluitstuk van de Belgische verdedigingslinie tegen het Duitse leger. Door de onderwaterzetting van de IJzervlakte in 1914, waarbij de spoorwegdijk als waterkering fungeerde kon de opmars van de Duitsers worden gestopt.
  • als interessant document voor de krijgskunde, welke een specifieke en tijdsgebonden manier van oorlogvoering weerspiegelt.
  • als gedenkteken voor de 'Grooten Oorlog' heeft dit site ongetwijfeld een emotionele waarde, welke erkend dient te worden.

M.B. 10 juni 1999 (PDF, 271 kB)

Plan Spoorwegberm (PDF, 1 MB)

Dienst Omgeving

Diensthoofd:
Kelly Maene, omgevingsambtenaar
Openingsuren:
Elke werkdag van 8 u. - 12 u.
Tel:
058 22 44 53 (alleen van 8 u. tot 12 u.telefonisch bereikbaar)
E-mail:
stedenbouw@nieuwpoort.be
Adres:
Willem De Roolaan 90
8620 Nieuwpoort