Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Bouwen, verbouwen en verhuizen > Geklasseerde Monumenten > Oorloggedenktekens Nieuwpoort

Oorloggedenktekens Nieuwpoort

Bij M.B. van 1 juli 2009 werden verschillende oorloggedenktekens op het grondgebied van Nieuwpoort erkend als monument.

Beschemde oorloggedenktekens

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Nieuwpoort

Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Nieuwpoort gelegen Onze Lieve Vrouwstraat Nieuwpoort stad wordt beschermd omwille van de artistieke, historische en sociaal-culturele waarde.

Het gedenkteken is van de hand van de uit Nieuwpoort afkomstige beeldhouwer Pieter-Jan Braecke. In het gedenkteken zit veel symboliek verwerkt.

Standbeeld voor het 7de Linieregiment

Het standbeeld voor het 7de Linieregiment gelegen Brugse Steenweg z/n wordt beschermd omwille van de artistieke, historische en sociaal-culturele waarde.

Het gedenkteken werd opgericht op de linkeroever van de IJzer (ter hoogte van de Uniebrug) ter herinnering aan de zware gevechten die het 7de Linieregiment in deze omgeving leverde tijdens de Slag aan de IJzer en de gevechten bij Lombardsijde (oktober - november 1914). Het gedenkteken is het werk van de Antwerpse beeldhouwer Edward Vereycken. Het indrukwekkend beeldhouwwerk is een soldaat, die in militaire houding over de IJzervlakte tuurt, met de handen gevouwen over het geweer.

Demarcatiepalen nr(s) 2, 3, 9 en 13

Na de Eerste Wereldoorlog werden 22 demarcatiepalen door de 'Touring Club de Belgique' opgericht. De demarcatiepaaltjes hebben een hoge militair-historische en historische contextwaarde aangezien ze de verste Duitse opmars willen markeren langsheen de frontlijn tussen Nieuwpoort en de Vogezen (Frankrijk).

Demarcatiepaal nr. 2

De demarcatiepaal nr. 2 gelegen Westendelaan wordt beschermd als monument omwille van de historische en sociaal-culturele waarde.

De demarcatiepaal nr. 2 herinnert aan de Duitse verste opmars in de zomer van 1917.

Demarcatiepaal nr. 3

De demarcatiepaal nr. 3 gelegen Ramskapelle wordt beschermd als monument omwille van de historische en sociaal-culturele waarde.

De demarcatiepaal nr. 3 herinnert aan de Duitse verste opmars tijdens de Slag aan de IJzer, meer bepaald de Slag bij Ramskapelle.

Demarcatiepaal nr. 9

De demarcatiepaal nr. 9 gelegen Lombardsijdestraat wordt beschermd als monument omwille van de historische en sociaal-culturele waarde.

De demarcatiepaal nr. 9 herinnert aan de Duitse verste opmars in de zomer van 1917.

Demarcatiepaal nr. 13

De demarcatiepaal nr. 13 gelegen Witte Brug wordt beschermd als monument omwille van de historische en sociaal-culturele waarde.

De demarcatiepaal nr. 13 herinnert aan de de Slag aan de IJzer en de inundatie van de IJzervlakte eind oktober 1914.

Dienst Omgeving

Diensthoofd:
Kelly Maene, omgevingsambtenaar
Openingsuren:
Elke werkdag van 8 u. - 12 u.
Tel:
058 22 44 53 (alleen van 8 u. tot 12 u.telefonisch bereikbaar)
E-mail:
stedenbouw@nieuwpoort.be
Adres:
Willem De Roolaan 90
8620 Nieuwpoort