Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Bouwen, verbouwen en verhuizen > Huisvesting > Nuttige tips

Nuttige tips

Als u op zoek bent naar een geschikte woning, moet u om te beginnen een flinke dosis zoektijd en geduld vrijmaken: hoe meer tijd u hebt, hoe waarschijnlijker het is dat u iets met een goede prijs-kwaliteitsverhouding zult vinden.
Het is verder ook belangrijk dat u de tijd neemt om woningen die voor u in aanmerking komen, goed te bekijken en na te gaan of ze aan de minimale eisen van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid voldoen.

 1. Bekijk een huis liever niet 's avonds als het donker is, want dan vallen de gebreken minder op.
 2. Praat, indien mogelijk, eens met de vorige bewoners of met de buren. Zij kunnen u vaak heel wat vertellen over de voor -en nadelen van de woning, de verhuurder, de buurt, …
 3. U neemt het best ook altijd iemand mee om de woning en de omgeving te beoordelen. Twee mensen zien altijd meer dan één.
 4. Inspecteer alles:
 • Stabiliteit: zijn er vervormingen, verzakkingen of scheurvormingen in de binnen- of buitenmuren? Buigt het dak door? Zijn de regenafvoerbuizen gebroken of lek? Helt de schouw op het dak over?
 • Ramen en deuren: kijk de sluiting en het houtwerk na. Denk eraan dat spleten tocht doorlaten. Zitten er barsten in het glas? Kunnen de ramen open zodat er kan verlucht worden?
 • Muurbekleding: is het nodig om opnieuw te schilderen en/of te behangen? Tel even uit wat dat kost. Heeft de huisbaas zelf alle kamers opnieuw geschilderd of behangen? "Prima", maar soms wil men op die manier vochtplekken of andere gebreken camoufleren.
 • Vloerbekleding: ligt er vast tapijt of vinyl? Is die nog bruikbaar? Zelf nieuwe vloerbekleding leggen, kan een flinke hap uit uw budget betekenen.
 • Vocht: wonen in een vochtige omgeving is ongezond en schadelijk. Natte muren zijn o.a. herkenbaar aan zwarte plekken of een muffe geur. Kijk goed rond (hoeken, plafond, ramen, vloerbekleding) en voel met uw handen of de muren droog zijn (vooral boven de plinten). Laat u niet misleiden door platen tegen de muur.
 • Zijn de zekeringen zwaar genoeg (bijvoorbeeld als u een wasmachine wilt gebruiken)? Zijn er voldoende geaarde stopcontacten en lichtpunten? Is er een keuringsattest? Is er aarding? Is er een verliesstroomschakelaar? Loshangende draden en stopcontacten zijn gevaarlijk: elektrocutiegevaar!
 • Geluid: Is de woning geïsoleerd tegen storende geluiden (van boven- en onderburen, de straat…)?
 • Verwarming: denk eraan dat u in de winter uw huis of kamer moet verwarmen. Staat er een verwarmingstoestel dat werkt? Zijn er voldoende radiatoren? Is er een keuringsattest? Vraag hoe het werkt en probeer het.
 • Is er warm water? Is er een gootsteen, douche of toilet? Is het toilet degelijk afgescheiden van de woon- en kookruimte?
 • CO: Zijn de verwarmingstoestellen in orde? Is er voldoende toevoer van verse lucht en voldoende afvoer van verbrandingsgassen? Is de capaciteit van de boiler voldoende? Trekt de schoorsteen goed?
 • Trappen en overlopen: zijn de trappen niet te steil? Zijn ze stabiel? Is er een leuning?
 • Bergruimte: Is er een eigen kelder? Mag u de gang gebruiken? Is er een plaats waar u uw fiets kunt stallen?
 • Verder: Wat is allemaal begrepen in de huurprijs (water, gas, elektriciteit, kosten lift, legen beerput)? Kunt u uw meubels plaatsen? Hoe is de buurt? Wie woont er nog in het huis? Lijkt de huisbaas redelijk? Wonen uw vriend(in)en dichtbij? Is er openbaar vervoer in uw omgeving? Mag u huisdieren houden?
 • Is de woning voldoende ruim voor uw gezin?

Vindt u - vaak na wat zoekwerk - een goede en betaalbare woning die ruim genoeg is voor uw gezin, dan moet u goed opletten bij het sluiten van de huurovereenkomst.

Dienst Omgeving

Diensthoofd:
Kelly Maene, omgevingsambtenaar
Openingsuren:
Elke werkdag van 8 u. - 12 u.
Tel:
058 22 44 53 (alleen van 8 u. tot 12 u.telefonisch bereikbaar)
E-mail:
stedenbouw@nieuwpoort.be
Adres:
Willem De Roolaan 90
8620 Nieuwpoort