Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Milieu > Lucht

Lucht

Luchtverontreiniging is een ruim begrip, dat een hele reeks polluenten omvat die elk hun specifieke gevolgen hebben en bijdragen tot andere milieuproblemen. Terwijl sommige polluenten een eerder lokaal effect hebben, worden andere vaak over zeer grote afstanden getransporteerd voor ze een impact hebben, zodat een internationale aanpak zich hier opdringt.

Luchtkwaliteit

Bekijk de  luchtkwaliteit in onze regio.

Verbrandingen in open lucht

Afval verbranden in de tuin is veel schadelijker dan we denken. Telkens als we zelf afval verbranden in de open lucht, komen een pak schadelijke stoffen vrij, die tal van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast bezorgen we met ons vuurtje ook onszelf en de buren heel wat narigheid. Onze vuurtjes verspreiden smerige, stinkende lucht, die allesbehalve aangenaam is voor omwonenden en voorbijgangers. Vuurtjes stoken in de tuin getuigt van weinig burgerzin en weinig respect voor anderen. Politie- en andere diensten treden dan ook steeds vaker hard op tegen dergelijke praktijken. De laatste jaren nam het aantal proces-verbalen sterk toe. Illegaal afval verbranden kan u dus duur te staan komen.

Tips voor onderhoud verwarmingsketels

Een vuil of slecht afgesteld verwarmingstoestel wekt minder efficiënt warmte op en gebruikt dus meer energie dan nodig. Door uw installatie regelmatig te laten onderhouden door een erkende vakman, bespaart u energie, wat met de hoge energieprijzen nu meer dan ooit een goede zaak is voor uw energiefactuur! Een nazicht voor de start van het stookseizoen zorgt er ook voor dat uw huis steeds comfortabel warm blijft en dat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer u op een koude winterdag de verwarming niet aan de praat krijgt. Onderhoud is ook erg belangrijk voor uw gezondheid en uw veiligheid. Aanslag in de schoorsteen of verstopping kan immers zorgen voor een onvolledige verbranding en kan aan de basis liggen van ongevallen met CO-intoxicatie of schouwbrand. Daarnaast draagt u ook uw steentje bij aan het milieu en aan het behalen van de Kyotonormen. Een weinig efficiënte verwarming in woningen is immers een belangrijke bron van broeikasgassen zoals CO2.

Beginnen ondertussen de jaren te tellen voor uw ketel? Dan is hij toe aan een grondige doorlichting (ook “verwarmingsaudit” genoemd) door een erkende technicus. Oudere cv-ketels hebben immers vaak een erg laag rendement en verslinden daardoor energie. Uw vakman zal u vertellen of uw installatie ondermaats presteert en of u er voordeel bij hebt om eens na te denken over een nieuw toestel. Een moderne ketel met een hoog rendement zorgt ervoor dat uw comfortabel verwarmde woning niet ten koste hoeft te gaan van uw portemonnee. Zuinig stoken wordt zo heel gemakkelijk.

Vraag de gratis infobrochure aan via 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid.

 

Milieu

Diensthoofd:
An-Sofie Devloo, milieu-ambtenaar
Openingsuren:
Elke werkdag van 8 u. - 12 u.
Tel:
058 22 44 51
E-mail:
milieu@nieuwpoort.be
Adres:
Willem De Roolaan 90
8620 Nieuwpoort