Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Milieu > Muziekvergunning

Normen voor muziekactiviteiten

Vanaf 1 januari 2013 gelden in Vlaanderen nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten. De regelgeving over het maximale geluidsniveau geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld.

Voor uitbaters van cafés, feestzalen, fitnesscentra enz. of organisatoren van fuiven of andere muziekactiviteiten kan dit gevolgen hebben. In de nieuwe reglementering worden elektronisch versterkte muziekactiviteiten in drie categorieën ondergebracht, afhankelijk van het geluidsniveau.  

  • In 'categorie 1' is het maximale geluidsniveau kleiner of gelijk aan 85 dB(A);
  • In 'categorie 2' is het groter dan 85 dB(A) en kleiner of gelijk aan 95 dB(A);
  • In 'categorie 3' ligt het maximale geluidsniveau tussen 95 en 100 dB(A).

Hoe hoger de categorie, hoe meer begeleidende maatregelen je als exploitant of organisator van een muziekevenement moeten nemen. Muziekactiviteiten met een maximaal geluidsniveau groter dan 100 dB(A) zijn niet toegelaten.

Het college van burgemeester en schepenen kan wel geval per geval strengere normen en bijkomende voorwaarden opleggen. Geluidsnormen voor muziekactiviteiten zijn er niet alleen om overlast te vermijden. Ze zijn er ook om te voorkomen dat de oren van het publiek en de medewerkers worden beschadigd. Gehoorschade treedt sneller op dan je denkt en is bijna altijd onomkeerbaar. Wie geregeld wordt blootgesteld aan te hoge volumes loopt bijna zeker schade op, vaak zonder het te voelen of te weten. Een verminderd gehoor of tinnitus (permanente oorsuizingen) zijn het resultaat.

Om te voldoen aan de nieuwe wetgeving zullen sommige organisatoren of uitbaters over een apparaat moeten beschikken dat het geproduceerde geluid meet en registreert.

Organiseer je een evenement en heb je een muziekvergunning nodig? Vul dan zeker een evenementenfiche in en stuur deze naar events@nieuwpoort.be !     

 

 Nog niet helemaal zeker of je een muziekvergunning nodig hebt? Volg dan onderstaand stappenplan! 

Overzicht aanvraag muziekvergunning (PDF, 179 kB)

schema muziek