Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Milieu > Nieuwpoort = 'Fairtrade Gemeente'!

Nieuwpoort = 'Fairtrade Gemeente'!

Het stadsbestuur kreeg voor het eerst in 2010 de titel van ‘Fairtrade Gemeente’. Deze titel is een indicatie die aangeeft dat de gemeente én haar inwoners werk maken van eerlijke handel. Het dossier werd nagekeken door vertegenwoordigers van vier organisaties die FairTradeGemeente dragen nl. Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11. en Vredeseilanden. Op 20 september 2010 werd door de directeur van ‘Vredeseilanden’ officieel bekend gemaakt dat Nieuwpoort de titel van FairTradeGemeente 2010 behaalde. Deze titel dient echter ieder jaar herbevestigd te worden aan de hand van een nieuw dossier waaruit moet blijken dat er wel degelijk werk gemaakt wordt van Fairtrade en er een opvolging is. Reeds vijf jaar kwam de bevestiging dat het stadsbestuur Nieuwpoort aan alle criteria voldeed en deze titel dus reeds 5 jaar mag dragen. Er werd daarom op maandag 21 september 2015 om 17 uur ter hoogte van het Fairtrade bord hoek Redanstraat-Kustweg (tov het Albert I monument) door het stadsbestuur samen met de leden van de Trekkersgroep een korte actie hierrond gevoerd.

Meer info: TD cel milieu 058 224451
 

Nieuwpoort, Fairtrade Gemeente

Stad Nieuwpoort wil er mee voor zorgen dat producten van eerlijke handel en duurzame landbouw hun weg vinden naar meer klanten.

Word fan van FairTrade.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en deel de boodschap via sociale media.
Je kan er ook terecht voor een overzicht van de komende FairTrade activiteiten en van de deelnemende bedrijven, horeca, lokale telers, scholen en verenigingen.

Waarom?

Boeren lijden honger, kun je nog volgen?
854 miljoen mensen in de wereld lijden honger. 70 procent van hen 'leeft' van landbouw. Honger treft vooral boeren of landarbeiders: mensen die voedsel produceren. Bent u nog mee?

In 2000 ondertekenden 191 staatshoofden de Milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarmee engageerden ze zich om armoede en onrecht in de wereld drastisch aan te pakken. Tegen 2015 moeten er resultaten voorgelegd worden. Overal ter wereld herinneren campagnes de regeringen aan deze beloftes. In Vlaanderen is dat de campagne '2015 - De tijd loopt. FairTradeGemeenten ondersteunt deze campagne voluit.
 

Op 20 september 2010 kreeg stad Nieuwpoort de titel 'FairTradeGemeente'. Niemand minder dan de directeur van 'Vredeseilanden' overhandigde deze titel, die aangeeft dat stad Nieuwpoort eerlijke handel een warm hart toedraagt. Daarbij wordt aan de inwoners, horeca, bedrijven en organisaties gevraagd om extra aandacht te hebben voor duurzame consumptie.

Om de titel te krijgen, moest er voldaan worden aan 6 criteria.
Daaronder valt o.a. het maken van een folder waarin de 'thuis'verkoop van lokale producten aan bod komt en het beheren van www.fairtradegemeenten.be/nieuwpoort.

In de school 'De Vierboete' werd de tentoonstelling 'Building a fair world' geopend. Met het organiseren van deze tentoonstelling draagt de school hun steentje bij aan de nationale week van de FairTrade.